loader image
Αρχική  /  Ποιοι είμαστε

Ποιοι είμαστε

Ιστορικό:

Η Αγρομεθάνιο Ελλάδος Α.Ε. ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 με βασικό στόχο να συνεχίσει τις δραστηριότητες της Αειφόρου Τεχνικής στον τομέα της παραγωγής Βιοαερίου και να τις επεκτείνει στην παραγωγή και διακίνηση Βιομεθανίου.

 Με  εφόδιο την συσσωρευμένη εμπειρία στην οργάνωση, κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο που αποκτήθηκε την δεκαετία 2010-2020, η Αγρομεθάνιο Ελλάδος διευρύνει το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της στην παραγωγή Βιομεθανίου (ανανεώσιμου φυσικού αερίου) ως τελικού προϊόντος, διαφοροποιώντας τόσο τις μεθοδολογίες παραγωγής (στην αναερόβια χώνευση προστίθενται η αεριοποίηση και η μεθανοποίηση) όσο και στους τομείς τελικής χρήσης του βιομεθανίου (στην ηλεκτροπαραγωγή προστίθενται οι μεταφορές, η θέρμανση και η βιομηχανία).

Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής των αερίων δεν έχουν την πυκνότητα αυτών του ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μεταφορά προς τις καταναλώσεις του νέου ενεργειακού προϊόντος (Βιομεθανίου). Για το λόγο αυτό εφαρμόζονται ποικίλλες μέθοδοι μεταφοράς (έγχυση σε δίκτυα μεταφοράς, έγχυση σε δίκτυα διανομής, χερσαία μεταφορά σε συμπιεσμένη μορφή, μεταφορά σε υγρή φάση κλπ). Στους τομείς αυτούς, η Αγρομεθάνιο Ελλάδος, χαρη στην 30ετή πείρα των στελεχών της στη διακίνηση Φυσικού Αερίου, προτείνει και υλοποιεί τις εκάστοτε πιό πρόσφορες λύσεις παραγωγής – διακίνησης Βιομεθανίου. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται πρωτοποριακοί συνδυασμοί μεταφοράς και αποθήκευσης συμπιεσμένου (Bio-CNG) και υγροποιημένου (Bio-LNG) βιομεθανίου.

Προοπτικές - Επιμέρους στόχοι

Η βασική προοπτική που υπηρετεί η Αγρομεθάνιο Ελλάδος είναι η μετάβαση στο Βιομεθάνιο, ένα ενεργειακό προϊόν που εξ ορισμού έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και ως εκ τούτου χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, τα έργα βιομεθανίου επιδιώκεται να έχουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε το παραγόμενο Βιομεθάνιο να καταστεί ευθέως ανταγωνιστικό προς το ορυκτό Φυσικό Αέριο. Το Βιομεθάνιο, μαζί με το Υδρογόνο, θα είναι τα βασικά ανανεώσιμα αέρια που σε βάθος 30ετίας θα υποκαταστήσουν το Φυσικό Αέριο στις περισσότερες χρήσεις του.

Η κατασκευή νέων μονάδων Βιομεθανίου ή η μετατροπή υπαρχουσών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν περιορίζονται στις βασικές παραγωγικές διαδικασίες που είναι η αναερόβια χώνευση και ο διαχωρισμός του μεθανίου (αναβάθμιση). Για την  αποτελεσματικότητα – οικονομικότητα – περιβαλλοντική συμβατότητα των μονάδων καλό είναι να περιλαμβάνονται πρόσθετες διεργασίες – βοηθητικές λειτουργίες, όπως:

N

Αξιοποίηση παραπροϊόντων (θερμική ενέργεια, λιπάσματα – εδαφοβελτιωτικά, βιογενές διοξείδιο του άνθρακα).

N

Παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρικής, θερμικής) ιδιοκαταναλώσεων χαμηλού κόστους

N

Καθαρισμός βιοαερίου και βιομεθανίου από προσμίξεις (polishing)

N

Εσωτερική εξοικονόμηση ενέργειας.

N

Δημιουργία πολλαπλών συνεργειών με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα που συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και την αύξηση της απασχόλησης.

N

Απεξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

N

Αξιοποίηση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες ΑΠΕ.

N

Σύνδεση με παραγωγή – αξιοποίηση άλλων ανανεώσιμων αερίων (Υδρογόνο, e-Μεθάνιο)

Πρόκειται για εξελίξεις αναμενόμενες μέσα στην 10ετία που διατρέχουμε, που θα συμβάλουν μαζί με τις άλλες ΑΠΕ στην πλήρη απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.